-
Schilderen tegen de grauwheid
Als we lopen of staan, letten we meestal nauwelijks op de grond. Alleen wanneer er iets mis is – een boomwortel, hondenpoep – dan kijken we even. Daarna richten we onze blik weer omhoog. Wanneer je geen dak of thuis hebt, is grond heel erg belangrijk: waar kun je even zitten of liggen? Aan welk…
-
Ruilverkaveling Ferwerd
Juni 17, 2026 Ruilverkaveling beïnvloedde niet alleen de landbouwgrond maar het hele dorpsgezicht. Rijdend door Friesland kom ik langs breed uitlopende akkers en kilometers groen grasland. Af en toe zie ik een grote boerderij, hier en daar een dorpskern met de kenmerkende terpkerken met hun rechte torens. Typisch Fries, toch? Maar het blijkt, zoals altijd,…
-
Hemel op de grond
De officiële functie van Zef Hemel luidt ‘Hoogleraar revitalisering van stad en land’, maar hij is bekender onder de titel ‘Wandelprofessor’. Om uit te zoeken wat er nu werkelijk aan de hand is in Nederland (en specifiek in de drie noordelijke provincies), maakt hij sinds drie jaar wandelingen met Jan en Alleman. Vandaag wandel ik…
-
De Bonte Parels
Op donderdag 16 januari stortte de stalvloer van boerderij De Bonte Parels in. Daarbij kwamen ongeveer 45 koeien in de mestput onder de stal terecht. Dankzij massale inzet van hulpdiensten konden alle koeien gered worden. Het leven van het boerengezin staat echter op z’n kop. Dit hele jaar spreek ik als Theoloog der Nederlanden met…
-
De Heilige Driehoek, Oosterhout, de Leijsenakkers
Bij Oosterhout, Noord-Brabant ligt een uniek stuk landschap. In ‘de Heilige Driehoek’ liggen 112 hectaren aaneengesloten natuur, landerijen, monumentale boerderijen en een dorpsstraat gemoedelijk bij elkaar, met als kern drie kloostercomplexen. Samen met Sander Magielsen, planoloog en bestuurslid van de stichting die het gebied beheert, wandel ik vandaag door de omgeving. Wat maakt ‘de Heilige…
-
De Dodendraad
Tussen Nederland en België lag jarenlang een dodelijke grens. Aan het begin van de Eerste Wereldoorlog (1914-1918) spanden Duitse soldaten over 332 kilometer een ijzeren grens tussen Nederland en België. Deze grens bestond uit drie tot zes ijzerdraden boven elkaar, geladen met 2000 volt, tussen porseleinen geleiders aan houten palen. Hij liep dwars over akkers…
-
Op pad in Kabouterland
In de Kempen, Noord-Brabant, is iets bijzonders aan de hand. Verscholen in de bossen liggen ‘kabouterbergen’: heuvel waar kabouters zouden wonen. Na enig doorgraven blijkt dat het om grafheuvels uit de Romeinse tijd gaat. Ik ging op pad met kabouterprofessor Johan Biemans, om een bezoek te brengen aan de Kabouterberg in Hoogeloon. Tekst gaat verder…
-
“De ‘Trumpjes’ van die tijd”: Landaanwinning in Groningen
Rond de hele Nederlandse kust en zelfs verder in het binnenland kennen we een geschiedenis van landaanwinning. Onlangs bezocht ik al de Tweede Maasvlakte die deze eeuw nog werd aangelegd. Ook in Groningen is land onttrokken aan de zee. Door in het water van de Waddenzee rijsdammen te bouwen bleef na de vloed extra slib…
-
Groningse gemeenschappen scheuren door bevingen
Op 13 februari 2025 om 00:22 uur beefde de aarde in Groningen. Opnieuw. Decennialange gasboringen veroorzaken niet alleen scheuren in huizen en muren, maar ook in dorpsgemeenschappen. Ik liet me meenemen in de verhalen van drie Groningers die alles weten van bevingen en wat deze met mensen en gemeenschappen doen: Reint Wobbes (Platform Kerk en…
-
De Terp van Leidschenveen
Onder de rook van Den Haag, op een grote groene heuvel, staat een klein wit kerkje. Door de mist loop ik naar boven en kijk uit over… een Vinexwijk. Als Theoloog der Nederlanden, op zoek naar het collectieve verhaal van Nederland over de grond, ga ik hier eens poolshoogte nemen. Want dat kerkje op die groene…